Welcome

Newest Members

Tuinkabouter's zaden

LEES, VOORDAT JE IN DE LIJSTEN GAAT SNUFFELEN, EERST EVEN DIT!

In eigen (en soms ook andermans) tuin en tijdens vakanties heb ik zaad van diverse soorten planten verzameld. Daarnaast krijg ik ze ook vaak van liefhebbers in het buitenland.
Het is mijn streven om zo veel ik kan bij te dragen aan meer biodiversiteit en "vergroening" van ons land. Daarom bied ik -tegen een lager dan gebruikelijke prijs- zaden te koop of te ruil aan. Je vindt ze in mijn webwinkel

Winkel
De lijst met zaden is erg lang. Om het zoeken te vergemakkelijken is hij dan ook ingedeeld in verschillende deellijsten. Deze kun je zowel vanuit de totaallijst als ook via de links hiernaast bereiken.
Ieder najaar worden nieuwe soorten aan de lijst toegevoegd. Vaste bezoekers kunnen die direct bekijken (zonder eerst weer de hele lijst door te hoeven nemen). Je vindt ze hier.

Ruilen of kopen
Ik vind het leuk om te ruilen maar moet daar wel bij opmerken dat ik al meer zaden heb geruild dan ik op drie hectare kwijt kan. En ik heb maar 160 vierkante meter tot mijn beschikking! Dat houdt in dat ik vooral op zoek ben naar zaden van heel bijzondere of opmerkelijke planten. Als je geen zaden hebt om te ruilen, kun je mijn zaden ook gewoon kopen. De prijs bedraagt (op een enkele uitzondering na) altijd EUR 0,35. 

Betalen (als je niet kunt of wil ruilen)
Vooralsnog kunnen alleen mensen met een Paypal-account (
www.paypal.com) direct via de site bestellen. Heb je zo'n account niet, dan is dat geen enkel probleem want je kunt ook bestellen via het bestelformulier dat je hiernaast vindt. Of door me een e-mail te sturen. Wat je zelf het prettigst vindt!

 


 

Toegang tot winkel

Bestelformulier

Stuur me een e-mail


De zaden
De zaden die ik je toestuur zijn goed verpakt en voorzien van zaai-instructies en plantkenmerken. De hoeveelheid is meestal voldoende voor een gemiddeld formaat stads-achtertuin. Van de tropische soorten, die als kuipplant worden gebruikt, krijg je er meestal 1-5. 

De soorten die in de winkel worden genoemd, zijn de OUDERS van de zaden die ik stuur. De meeste zaden zijn soortecht, dat wil zeggen: geen doorgekweekte vari?teit. Wanneer er achter de soortnaam tussen aanhalingstekens nog een extra naam wordt vermeld, dan zijn de zaden geoogst van een plant die is ontstaan door kruising of veredeling. Hoewel de resultaten die hieruit ontstaan vaak op de ouderplant zullen lijken (het zijn vaak de wat oudere, meer gevestigde vari?teiten), is dat nooit helemaal zeker. Je kunt dus voor een verrassing komen staan, maar met een beetje geluk wel ??n van de leuke soort!

De leeftijd van de zaden ligt tussen ??n en drie seizoenen. Ze zijn meestal dus niet ouder dan drie jaar. Omdat niet alle zaden uit mijn eigen tuinen komen, kan ik dit niet voor alle soorten garanderen. Overigens betekent een hogere leeftijd niet per definitie dat zaden helemaal niet meer kiemen, maar de kiemkracht loopt wel terug.

Het voornoemde is mede een reden voor de lage prijs van de zaden.  

Verzending
Zodra ik je bestelling ontvangen heb, krijg je hiervan een bevestiging. De levertijd bedraagt meestal 1-2 weken. In het hoogseizoen (februari tot en met april) kan dit oplopen tot 3-4 weken. Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst verwerkt. Als je je zaden snel wil ontvangen, loont het de moeite om al in december of januari te bestellen!

Handleiding bij de winkel
Per item wordt, behalve een beschrijving van de plant, nog een aantal kenmerken genoemd. Deze krijg je te zien wanneer je op het plaatje klikt. 

In de omschrijving van de planten worden afkortingen en termen gebruikt. Een korte uitleg:

Levensduur en winterhardheid van planten:

HA - hardy annual - winterharde eenjarige
HHA - halfhardy annual - niet helemaal winterharde eenjarige
TA - tender annual - niet winterharde ??njarige
HB - hardy biannual - winterharde tweejarige
HHB - halfhardy biannual - niet helemaal winterharde tweejarige
TB - tender biannual - niet winterharde tweejarige
HP - hardy perennial - winterharde vaste plant
HHP - halfhardy perennial - niet helemaal winterharde vaste plant
TP - tender perennial - niet winterharde vaste plant
HT - hardy tree - winterharde boom
HHT - halfhardy tree - niet helemaal winterharde boom
TT - tender tree - niet winterharde boom
HBb - hardy bulb - winterhard bolgewas
HHBb - halfhardy bulb - niet helemaal winterhard bolgewas
TBb - tender bulb- niet winterhard bolgewas
HSh - hardy shrub - winterharde heester
HHSh - halfhardy shrub - niet helemaal winterharde heester
TSh - tender shrub - niet winterharde heester

  • E?njarige planten kiemen, groeien, bloeien, vormen zaad en sterven af binnen ??n jaar
  • Tweejarige planten kiemen en groeien in hun eerste jaar en bloemen, vormen zaad en sterven af in het volgende jaar. Als ze geen zaad vormen kunnen ze zich als vaste plant gedragen
  • Vaste planten zijn planten die het meerdere (soms zeer veel) jaren volhouden. Ze bloeien vaak pas in het jaar volgend op het kiemen
  • Bomen en heesters ook vaste planten maar dan houtachtig. Ze hebben meerdere jaren nodig om tot bloei en zaadvorming te komen. Ze worden veel groter dan de kruidachtige vaste planten.  
  • Bol- en knolgewassen zijn meerjarige planten die reserves opbouwen in een ondergrondse bol of knol
  • Winterharde planten kunnen (zware) vorst verdragen. Ze kunnen in de winter bovengronds afsterven maar ook wintergroen blijven
  • Niet helemaal winterharde planten komen van oorsprong uit warmere streken en zullen in milde winters overleven. Bij zware vorste leggen ze echter het loodje
  • Niet winterharde planten kunnen alleen in de zomer naar buiten en moeten in de winter naar binnen worden gehaald. Dit soort planten komt uit de tropen en doet het vooral goed in kas en serre