Welcome

Newest Members

Binnen zaaien

De beste tijd om te beginnen met binnen zaaien is maart.

Het binnen zaaien en opkweken van planten binnenshuis kan het beste bij een temperatuur tussen 15-20 graden Celsius. Sommige tropische planten hebben meer warmte nodig, het beste gebruik je dan een verwarmbare zaaibak. Maar je kunt het natuurlijk ook proberen door het zaaisel direct op de verwarming te plaatsen. Deze moet dan wel dag en nacht aanstaan.
Andere soorten hebben juist een vorstperiode nodig en zaai je in de herfst waarna je ze in de winter buiten laat staan.

Zaai in potjes die je hebt gevuld met cocopeat en dek de zaden, indien gewenst, af met een dun laagje aarde of vermiculiet. Geef genoeg water om de aarde vochtig te maken, maar niet te nat. Dek daarna af met een glasplaatje of een plastic zakje. Na het kiemen haal je deze meteen weg.

Hygiène is erg belangrijk: zorg voor schone aarde en was de bloempotjes/zaaitrays goed af met ontsmettende zeep. Zie verder de algemene zaai-aanwijzingen.

Zorg dat de kiemplantjes op een lichte (maar niet direct in de zon) plaats staan, zorg dat de grond niet te nat is en verspeen ze op tijd (zie aldaar). Hiermee worden slappe, bleke planten vermeden.

Zet in het voorjaar de jonge planten niet meteen buiten maar gun ze de tijd om te wennen aan lagere temperaturen. Dit heet afharden.