1 augustus

 

De Big Ben staat in de steigers. Blijkbaar vindt men ons bezoek niet belangrijk genoeg om hem even uit te pakken. We moeten dan ook genoegen nemen met zijn kleine broertje: Little Ben, vlakbij Victoria Station.

 

Daarna volgt een bezoek aan de Physics Garden, waar ik lekker de tuinkabouter kan uithangen, terwijl zuslief langzaam wegschroeit.

 

Omdat het nog wat vroeg is om naar de hotelkamer te gaan, verkennen we het gebied tussen Covent Garden en Piccadilly Circus en doen een hapje in China town.
 

2 augustus

 

Vandaag bezoeken we de Walthamstow Wetlands. Dit gebied is begin vorige eeuw afgegraven voor waterzuivering en nog steeds in gebruik. De rondleiding door dit prachtige gebied is een rood velletje waard, want moeder wat is het heet!

Click here to edit text

3 augustus

 

Onze laatste dag in Londen, voor dit jaar althans.

 

Het kwik is inmiddels gestegen tot 34 graden (in de schaduw). Veel te warm om wat fan ook te doen, maar ja: darvoor zijn we hier natuurlijk niet.

 

Eerst moeten we een foto maken voor een wedstrijd van zuslief d’r werk. Er zijn een handdoek en een petje bij betrokken maar het fijne weet ik er niet van. Ik help een handje, maar op het eindresultaat zie je daar gelukkig niets van.

 

We hebben geen zin in gedoe met de tube, dus gaan we voor een tweede poging Leighton House. Het is open, en prachtig, maar helaas ook nogal klein. Dus we staan met een halfuurtje alweer buiten.

 

De resterende tijd brengen we door in Kensington Park, tot meer is zuslief niet meer in staat. Totaal gevloerd! Te moe om zelfs haar camera nog tevoorschijn te halen, en dat zegt wat……

 

Bezweet en met een rood hoofd (wat is die bagage zwaar!) rollen we de internationale trein weer in om er vervolgens, na drie uur, stijf bevroren door de airco weer uit te rollen. En dan zit het er alweer op.

 

4 augustus

 

Van de grote stad naar het platteland. Daar draai ik mijn hand niet voor om. Vandaag trekt het jaarlijks Westlands varend corso aan ons voorbij. Hieronder een impressie:

 
6
augustus

Ondertussen blijft het onverminderd droog en heet. Er is ons regen beloofd (halleluja!) maar voorlopig komt deze zegen nog niet van boven maar uit de tuinslang, die door mijn liefste zeer vakkundig wordt gehanteerd.
 
9 augustus

Niet alleen de planten (en ik, natuurlijk) stellen de inspanningen van mijn liefste op prijs. Ook de slakken, in vele soorten en maten, zijn zeer enthousiast. Nu zijn niet alle soorten zijn schadelijk. De soorten zonder huisje zijn zeer vraatzuchtig en verdwijnen zonder pardon in de groenbak. Dat geldt ook voor de soorten die een huisje hebben waar géén streepje door loopt (daar gáán we weer!). Dit fraaie exemplaar eet alleen maar algen, dus die mag gewoon blijven. Tenslotte ben ik nou ook weer niet de kwaaiste......
 

12 augustus


Er is mot in huize Tuinkabouter! Volgens mijn kleine zusje betreft het hier een zogenaamde "huismoeder". 

Behalve mot hebben we, naar nu blijkt, ook nogal wat stof. Kan die huismoeder daar niet even wat aan doen? Tegen kost en inwoning?

Click here to edit text

14 augustus

2018 dreigt een zeer fruitig jaar te worden.

Inmiddels ligt de diepvries vól met aalbessen, een lot dat de oosterste frambozen bespaard is gebleven omdat de merels me voor waren. Bij deze Rubus rosifolius ben ik wel op tijd.

In de moestuin hangen de bomen vol met rijpende appels en peren, hoewel er door de droogte ook veel vruchtjes afvallen. Maar er blijven er ongetwijfeld nog ruim voldoende over.

De pruimen zijn inmiddels rijp, ook al kun je dat niet zien want deze variëteit (Reine Claude) blijft gewoon groen. Jammer, vogeltjes, deze snoepjes eet ik lekker zelf op!
 
17 augustus

In de afgelopen jaren waren de vlinders in mijn tuinen "few and far between". Kort gezegd, het waren er zo weinig dat er dagen voorbij gingen zonder dat ik er eentje zag. Alleen de koolwitjes gaven acte de présence, ofwel fladderden af en toe mijn moestuin in. Om er zo snel mogelijk weer uit te vliegen, want geen kool te bekennen.

Dit jaar is het anders, en zie ik af en toe een gehakkelde aurelia, atalanta of zelfs een dagpauwoog!
 
20 augustus

Geen idee waarom deze lelies in de Hof zoveel later bloeien dan alle andere. Misschien omdat ze minder zon krijgen?

Eigenlijk maakt het me niet uit, in deze tijd van het jaar is alle kleur meer dan welkom!
 

23 augustus


Sommige bloemen zijn simpele zieltjes: komvorming, stamper en meeldraden. Zoals een kind ze tekent. Hun simpelheid wordt vaak gecompenseerd door overdadige bloei en groei.


Sommige types zitten, zeker qua opbouw, wat ingewikkelder in elkaar. Ze zien er daarom vaak exotisch uit, zelfs als ze dat helemaal niet zijn.


Vergelijk deze stereotype teunisbloemen met de balsemien en angelonia hieronder. Snap je meteen wat ik bedoel........ 
25 augustus

Ik ben nog maar net terug uit Londen, maar al weer zeer toe aan vakantie!

Vandaag vliegen we daarom naar ons eigen paradijsje op Madeira, Valle Paraiso. Zoals je ziet, heel geschikt voor Tuinkabouters!

Omdat we hier zo vaak komen, houden we ditmaal geen logboek bij maar zal ik (na terugkomst) de mooiste tuin- en natuurfoto's alsnog in dit logboek met jullie delen.
 
26 augustus

Vandaag is het feest in "ons dorp" Camacha. Voor de als bruidjes uitgedoste communicantjes wordt de bloemenloper uitgelegd. Een last-minute klus: 1 minuut voor de processie de kerk uitkomt, worden de laatste bloemblaadjes neergelegd. En alleen de pastoor mag eroverheen lopen. Moet'ie wel opschieten, want de bezemwagen volgt hem op de hielen!
Ook wij lopen flink door: frango assado (geroosterd kippetje) smaakt zoveel beter als je het aan een tafeltje kunt eten.......
 
27 augustus

De wandeling over het Sao Lourenzo schiereiland maakten we een paar jaar geleden ook al, in zeer winderige omstandigheden. Ditmaal doen we het nog eens over, met aanzienlijk beter weer. Dat maakt het landschap niet minder ruig, en de hagedissen niet minder hongerig. Dit ziet er heel onschuldig uit, maar dit exemplaar neemt gewoon een hapje uit mijn hand. En wanneer mijn liefste opstaat, blijkt dat er bij hem een paar onder zijn hemd zijn gekropen. Weet'ie meteen "wat hij nou toch voelde".........
 
28 augustus

Tijd voor weer eens wat cultuur. Het komt dus goed uit dat in Ponta da Sol een volksdansfestival aan de gang is. Zoiets moet je niet met een lege maag doen, dus dineren we uitgebreid in Ribeiro Brava (waar ook nog even wat zaden weet te scoren, met name die van de populaire witte lupine).

Click here to edit text

29 augustus

De Palheiro tuinen behoren tot de mooiste ter wereld. Veel hoef ik er niet over te zeggen, de plaatjes spreken voor zich. Wat mij betreft de hemel (als die tenminste bestaat) er zó uit!
 

31 augustus


Aan het eind van de zomer wordt in de hoofdstad Funchal altijd een Wijnfestival georganiseerd. We hebben dit al een paar keer meegemaakt, maar daarom is het niet minder gezellig! Tenslotte is het bijna onmogelijk om je in deze stad niet thuis te voelen.....

We bezoeken de tuin van de gouverneur, aanschouwen een folkloristische en een historische dansvoorstelling, prikken een vorkje (we hebben tenslotte vakantie!) en dan wacht ons, laat op de avond, nog een optreden van de wereldberoemde fado-zangeres Marisa. We kunnen ons geluk niet op!