2 april

In de herfst stonden deze Echiums er nog fier en tierig bij.
Helaas heeft de winter ze weinig goed gedaan en zijn ze nu rijp voor de composthoop!
5 april

Af en toe laat ik mij, verleid door een glossy brochure, overhalen om via internet plugplantjes aan te schaffen.


Natuurlijk weet ik allang dat de kwaliteit van het geleverde product alleen in de fantasie van de leverancier bestaat. De realiteit is iets anders, helaas. Dat wil zeggen: zoete aardappel-babies die de geest hebben gegeven, en courgettes die bij de enkels zijn afgeknapt. En de verkoper? Heeft geen tijd om op zijn mails te reageren.


Ik zou intussen beter moeten weten, maar ja, het waren zulke mooie plaatjes.......


Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en staan de plugjes die het wel overleefd hebben inmiddels op de vensterbank te genieten van de eerste voorjaarszon.

8 april

Dit jaar was ik ongelofelijk laat met zaaien. Superveel sporten op doktersbevel en hoogseizoen in de zadenwinkel waren de oorzaak (niet het excuus!). Eigenlijk lukte het alleen omdat ik er een vrije dag voor heb opgenomen. Maar op 1e Paasdag zaten ze gelukkig allemaal onder de grond.

En nu is het dan zover: de eerste zaailingen hebben het levenslicht inmiddels gezien!
11 april
Meiklokjes die in maart beginnen te bloeien, en sneeuwroem die zich van haar mooiste kant laat zien terwijl er geen sneeuw te bekennen valt (of wordt verwacht)....... Is er dan niets meer heilig? Of is het gewoon fake-nieuws?

14 april

Zijn ze niet snoepering, deze baby-rose sterbloemetjes?
17 april
Wie zijn border (eindelijk!) eens opruimt, die vindt nog weleens wat!
 
20 april

In de Hof der Zoetheid wemelt het van de kikkers. Ze zijn niet bijzonder gesteld op mijn bemoeienissen met het stukje pseudo-natuur dat zij als hunne beschouwen. Dat er af en toe een verantwaardigd amfibie tegen mijn broek opspringt, verbaast me dan ook niet.

Maar vandaag ben ik dan toch met stomheid geslagen. Dit is geen kikker, dit lijkt verdacht veel op een hagedis. In al die jaren heb ik die nog nooit in mijn tuin gezien.

Enig speurwerk leert dat het een zandhagedis is, en dat die inheems is in West-Nederland. Ben ik toch niet gek geworden. Niet helemaal, tenminste.........
22 april

Geen idee hoe deze tulpen heten, maar als ik ze een naam zou mogen geven: wat zou je denken van "Hotlips"?

24 april

Wat werkt het beste als je even niet zo goed in je vel zit?


Inderdaad: shopping-therapie !


Immers, je hebt nóóit genoeg plantjes.......

 
26 aprilJe hebt blauw en je hebt nog blauwer.

Echter, veel blauwer dan de Moltkia hiernaast wordt het niet!
 
27 april

De gans is tegenwoordig populairder op bord (op een bedje van rucola) dan in de publieke opinie.
Het worden er zovéél, is een algemene verzuchting. Men zal wel gelijk hebben........
Echter, als je kijkt naar de toewijding waarmee deze aanstaande moeder haar nest bekleedt met donsveertjes, die ze uit haar eigen borst trekt, dan kunnen wij mensen daar nog wel wat van leren.
Misschien maar goed dat mijn liefste en ik geen kinderen kregen: dit zie ik mijn tijger nog niet doen !
28 april
Het is weer hoog tijd voor ons jaarlijkse voorjaarstripje naar de kop van Noord Holland om zomerbloeiende bollen aan te schaffen. Tegenwoordig maken we daar een weekendje van. Immers, waarom twee keer op één dag dat hele eind rijden.....
Mijn vaste bollen-adres is Floratuin Julianadorp. Fijn assortiment, sympathieke eigenaren en een goede kwaliteit. Daar houden tuinkabouters van! Voor het meer speciale (en dus risicovoller) spul ga ik langs bij bollenboer Tubbergen in Heemstede. Daar was ik nog niet eerder en ze hebben vandaag open dag.

In de hoop dat de veroverde buit uiteindelijk net zo'n kleurrijk resultaat zal geven, zoeven we door de bollenvelden naar ons onderkomen voor de nacht.

Moe, maar voldaan, ploffen we neer in onze comfortabele hotelkamer in het pittoreske Bergen. Na een geweldig ontbijt maken we een wandelingetje door de duinen. De klimduin laten we over aan jongere benen dan de onze.

Onderweg naar huis bezoeken we de historische tuin Aalsmeer. Deze (botanische) tuin laat een doorsnee zien van de planten die door de eeuwen heen belangrijk zijn geweest voor de tuinbouwkundige geschiedenis van deze plaats, van oudsher een belangrijk centrum van de  bloemen- en plantenteelt in Nederland.
 


30 april

Het ieniemini stukje aarde voor onze voordeur is een waar laboratorium voor mevrouw Natuur. Zonder dat ik er ook maar iets voor hoef te doen, vestigt zich ieder jaar weer een ander soort plant. Dit jaar is het een goudsbloem. Die hadden we nog niet gehad......