
Belevenissen van een Tuinkabouter
Stuiter mee door mijn tuinen!
Tuinkabouter's Magazine is een digitale nieuwsbrief/tijdschrift dat eens per twee maanden verschijnt.
Als daar prijs op stelt, stuur ik je een bericht wanneer een nieuwe editie is geplaatst. Vanzelfsprekend is deze service gratis!Wil je op de hoogte blijven? Vul dan dit aanmeldformulier in en je ontvangt automatisch bericht.
Je kunt het Magazine downloaden als Word-document (beter leesbaar, duurt wat langer) of als PDF-bestand (plaatjes zijn niet altijd goed zichtbaar, is wel aanzienlijk lichter dan de Word-versie). Heb je nog geen Adobe PDF-reader? Download hem hier, het is gratis!
Winter 2018/2019
Deze winter-editie staat, hoe kan het anders, in het teken van gezond zijn/worden/blijven. Niet alleen jij, maar ook je planten en huisdieren. Informatie over de gebruiken rondom de vele feesten die deze tijd van het jaar opleuken (of juist voor een hoop stress zorgen) geeft een feestelijk tintje aan dit Mag-Gezien. Zo wordt het toch nog een beetje gezellig!
Lees hieronder over:
- Nieuw in de webwinkel (binnenkort)
- Zieke planten
- Tomatenpuree
- Gezonde schimmels
- Voorkomen is beter dan genezen
- Top-10 Geneeskruiden
- Tuinieren is gezond! Toch?
- Spice up your spijsvertering
- (Moes)tuinkalenders
- Medicinale planten, hoe gebruik je ze?
- Zelf medicijnen maken
- Kruidenapotheek uit de berm
- Geneeskrachtige klaplopers
- Wisselcultuur
- Superfoods
- Voedingsstoffen en de schijf-van-vijf
- De gezonde (?) kan van chocolade
- Kruidenthee
- Help vogels de winter door
- Huisdieren en vuurwerk
Genoeg voer voor lezen en nadenken. Liefst met een hapje en drankje bij de open haard. En vergeet niet van de rust te genieten!
Tuinkabouter's MagGezien, Winter 2018/2019 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien, Winter 2018/2019 (PDF)
De nazomer….. In normale jaren is dat de tijd dat het, na twee maanden regen, weer mooi en droog wordt. Nu brengt hij juist regen en koelte na een overdreven warme en droge zomer. Nu wordt het licht zachter en de eerste spinnen weven zich dwars door je border heen. De appels zijn rijp voor de pluk, de peren bijna en de druiven blozen erop los. Het is nog geen net geen herfst, maar je kunt hem bijna ruiken.
In deze editie vind je volop (al of niet) nuttige informatie die allemaal op zijn eigen manier met deze tijd van het jaar samenhangen. Wat doe je bijvoorbeeld met al die courgettes, pompoenen, bramen en ander lekkers dat nu met emmersvol uit je moestuin komt? Maar ook: wat kun je nu al doen om insecten te helpen om straks de winter door te komen? Waarom zijn mensen bang voor spinnen? En wanneer is de oogstmaand eigenlijk, en hoe heten de andere maanden dan?Tuinkabouter's MagGezien, Nazomer 2018 (word)
Tuinkabouter's MagGezien, Nazomer 2018 (pdf)
Voorjaar 2018
Dit
MagGezien, dat het thema "Kampioenen" heeft gekregen, is een totaal onsamenhangend geheel met -onder andere- lijstjes van kampioenen in allerhande categoriën: van groot tot klein, oud tot jong, zoet tot bitter, mooi tot lelijk. Onderhoudend en misschien zelfs een beetje leerzaam. Dat mag de pret
niet drukken, toch?
Tuinkabouter's MagGezien, Voorjaar 2018 (word)
Tuinkabouter's MagGezien, Voorjaar 2018 (pdf)
Januari 2018
Wat is een zaad eigenlijk? Een zaad is een mini-plant die op het punt
van uitbreken staat. Zaden hebben een eigen voedselvoorraad in zich, zodat ze
vooruit kunnen tot er voldoende wortels zijn gevormd en ze zelf voedsel en
water aan de grond kunnen onttrekken.
De kunst is om ze uit hun slaap te wekken en te laten veranderen in een
groeiende en bloeiende plant. Hiervoor zijn meestal alleen licht, lucht, water,
warmte én een beetje geluk nodig. En een goede voorbereiding....
Tuinkabouter's MagGezien, Januari 2017 (word)
Tuinkabouter's MagGezien, Januari 2017 (pdf)
We
gaan terug naar de basis: de bodem, en alles wat zich er op en onder
afspeelt. Een beetje een duister onderwerp, maar wat geeft het: het is
buiten toch zowat de hele dag donker!
Op wat voor bodemsoort tuinier
je, wat zijn de voor- en nadelen ervan en hoe kun je deze verbeteren?
Maar ook: hoe zit dat met wortels (hoe werken ze, hoe smaken ze, hoe
kweek je ze?), en wie en wat er onder en op de grond werkt aan een
betere structuur ervan. Dan zijn er nog de dieren die er part-time of
permanent hun residentie hebben. Genoeg leesvoer dus om je voorlopig
lekker bezig te houden.
Tuinkabouter's MagGezien winter 2016-2017 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien winter 2016-2017 (PDF)
September-oktober 2016
Deze editie staat in het teken van relaties tussen planten en dieren, tussen planten en planten en tussen dieren en dieren. En dan vooral van de list en bedrog die daarmee gepaard gaan. Want als je denkt dat het in je tuin zo heerlijk vredig en rustig is, dan valt dat reuze tegen. Zowel planten als dieren vechten er om de beste plekjes, de mooiste partners, het lekkerste eten of omdat ze even niets anders te doen hebben. En reken maar dat ook jij tot de slachtoffers kan horen! Regels zijn er niet, dus alles is geoorloofd. 't Zijn net mensen...... Na het lezen van dit Mag-Gezien kijk je ineens met heel andere ogen naar die fraaie plant, of die elegante waterjuffer. Of neem je acuut de benen wanneer je een teek of tijgermug ontwaart.
Tuinkabouter's MagGezien september-oktober 2016 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien september-oktober 2016 (PDF)
Juli-Augustus 2016
Ligt jouw tuin ook onder vuur? Die van mij wél. En slakken zijn de grote boosdoener. Nog nooit werden er zoveel onschuldige zaailingen om zeep geholpen. Eigenlijk kan ik wel stellen dat ik dit voorjaar vrijwel voor niets heb gezaaid. En dat terwijl door het groeizame voorjaar het onkruid welig tiert en ik me met een machete een weg door mijn moestuinen moet kappen. Waarom willen die misselijke slijmerds daar hun rasptongetjes niet op loslaten? ier staat gelukkig tegenover dat de bladluizen en leliehaantjes (die andere nagels aan mijn doodskist!) zich redelijk koest houden. Deze editie staat in het teken van slakken, ongedierte en onkruid. Hoe gaan ze te werk, wat kun je eraan doen en zijn ze eigenlijk wel zo "on"?
Tuinkabouter's MagGezien juli-augustus 2016 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien juli-augustus 2016 (PDF)
Mei-Juni 2016
Met de nieuwe verzameling tomaten- en peperzaden in het achterhoofd heb ik voor dit Mag-Gezien gekozen voor het thema "ons eetpatroon door de eeuwen heen": hoe we van groente-tolerante vleeseters veranderderden in vegetariërs die groenten maar ongezond vonden. En wist je dat we zonder de Romeinen nooit zulke sla-liefhebbers zouden zijn geworden? Of dat de eerste blikken konden doden? Ook kun je lezen over de (her)ontdekking van vergeten groenten en de introductie van (meer en iets minder) nieuwe groenten. En hoe je die nieuwe groenten, zoals tomaten, pepers en aardappelen, het best kunt telen. Voor de dierenliefhebbers onder ons is er tenslotte nog een stukje over ?vergeten vee? en enkele nieuwkomers op onze boerderijen (en op ons bord!).
Tuinkabouter's MagGezien mei-juni 2016 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien mei-juni 2016 (PDF)
Maart-April 2016
De winter was lang, donker en nat. Als tuinkabouter kun je van dergelijke omstandigheden behoorlijk depressief worden. Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel! De wintereditie stond in het teken van licht en donker. Een beetje zwart/wit, dus. Daarom wordt deze Tuinkabouter's Mag-Gezien een explosie van geur en kleur, voor een extra feestelijk lentegevoel. Lees alles over geur en kleur: wat het is, wat het betekend, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. Omdat over een paar weken het zaaiseizoen alweer aanbreekt, vind je ook informatie over de edele kunst van het zaaien.
Tuinkabouter's MagGezien Maart-April 2016 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien Maart-April 2016 (PDF)
Winter 2015-2016
Deze
winter-editie staat in het teken van licht en donker. Donker is het
nagenoeg ontbreken van licht. Licht is een iets minder gemakkelijk te
verklaren verschijnsel. Volgens een algemene definitie is licht: een
elektromagnetische straling met een frequentiebereik dat waarneembaar is
met het menselijk oog. Denk daar maar eens aan als je de kerstkaarsjes
aansteekt!
Lees over zonnewendes, duistere types, regenbogen,
kunstlicht, groenten bleken, kaarsen maken, fotosynthese, leven in
totale duisternis en nog véél meer. Dit alles verluchtigd met weetjes
over de achtergrond/geschiedenis van onze gebruiken rond de
decemberfeesten.
Tuinkabouter's MagGezien Winter 2015-2016 (Word)
Tuinkabouter's MagGezien Winter 2015-2016 (PDF)
September-Oktober 2015
Water: je tuin kan niet zonder maar het valt niet mee om de balans goed te krijgen! Te droog, te nat, niet op de goede plek, noem maar op. En dan te bedenken dat we zelf ook voor het grootste deel uit water bestaan. Deze editie staat in het teken van water, in al zijn verschijningsvormen: tekort of overdaad, in de lucht of op de grond, wat erin leeft en groeit (en hoe je dat kunt eten), hoe je het schoon houdt en hoe je het in wijn verandert (soort van).
Tuinkabouter Magazine September-Oktober 2015
Tuinkabouter Magazine September-Oktober 2015
Juli-Augustus 2015
Je ziet het niet zo één-twee-drie, maar jouw tuin is een ware metropool waar vele miljarden minibeesjes rondkrioelen. Eigenlijk is het een parallelle wereld vol met micro-organismen waarvan je niet eens weet dat die bestaat. Als je zou krimpen tot het formaat van een lieveheersbeestje, hoe anders zou jouw wereld er dan uitzien? Deze editie staat in het teken van het (heel erg) kleine, in de ruimste zin van het woord.......
Tuinkabouter Magazine Juli-Augustus 2015 (Word)
Tuinkabouter Magazine Juli-Augustus 2015 (PDF)
Mei-Juni 2015
Deze editie van mijn magazine staat in het teken van alles wat exotisch is. Immers, wat je van ver haalt is vaak heel lekker!
Tuinkabouter Magazine Mei-Juni 2015 (Word)
Tuinkabouter Magazine Mei-Juni 2015 (PDF)
Maart-April 2015
Over hoe je zaden een goede start kunt geven (de edele kunst van het zaaien), en nog meer (of minder) nuttige info over zaden lees je in deze aflevering van Tuinkabouter's Magazine. Dit is ook de tijd waarin de stinzeplanten op hun fraaist zijn. Maar wat zijn dat eigenlijk voor planten? Hieronder kun je er uitgebreid over lezen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf gaan bekijken. Ze zijn vooral te bewonderen bij oude landgoederen en hereboerderijen, met name in Friesland. Mocht je hierdoor erg geïnspireerd raken, dan kun je zelfs je eigen bostuin aanleggen.
Tuinkabouter Magazine Maart-April 2015 (Word)
Tuinkabouter Magazine Maart-April 2015 (PDF)
Winter 2014-2015
Deze winter-editie staat in het teken van plannen en bouwen, in je achter- of moestuin of in huis. Kun je tijdens deze donkere maanden toch nog bezig zijn met tuinieren. Her en der verspreid door dit magazine vind je tips over hoe je een tuinkabouterplaag kunt bestrijden. Voor als je, onverhoopt, niet van tuinkabouters mocht houden.
Tuinkabouter Magazine Winter 2014-2015 (Word)
Tuinkabouter Magazine Winter 2014-2015 (PDF)
September-Oktober 2014
Deze editie staat in het teken van het ongrijpbare in de natuur. Het begint met hekserij, tovenarij en magische planten, en hoe je die in je tuin kunt toepassen. Vervolgens komt de mystiek en symboliek van bomen aan de beurt, met extra aandacht voor twee soorten die je gemakkelijk zelf kunt kweken. Veel mythes vinden hun basis in de werkelijkheid, zoals je kunt lezen in het artikel over fabeldieren. De wetenschap lijkt verhalen te ontkrachten, maar schept in werkelijkheid alleen nieuwe mysteries. Dat planten bewegen, communiceren en soms een heel ongebruikelijk dieet hebben, daar staan we zelden bij stil. Hoe doen ze dat eigenlijk, en waarom? Voor de metamorfose van dieren geldt hetzelfde: wat gebeurt er in een pop voordat er een vlinder uitkruipt? Aan het eind van dit magazine laten we het aardse voor wat het is en richten we ons op hetgeen zich boven ons bevindt: de maan en sterren, en hoe je hun invloed kunt gebruiken voor een beter resultaat in je (moes)tuin.
Tuinkabouter Magazine September-Oktober 2014 (Word)
Tuinkabouter Magazine September-Oktober 2014 (PDF)
Juli-Augustus 2014
Deze editie staat in het teken van "the small, the (not so) bad and the ugly", oftewel alles wat het op jouw dierbare tuin en zijn bewoners heeft voorzien, of op jou zelf, wat je eraan kunt doen of hoe je ze in je voordeel kunt laten werken.
Tuinkabouter Magazine, Juli-Augustus 2014 (Word)
Tuinkabouter Magazine, Juli-Augustus 2014 (PDF)
Mei-Juni 2014
In deze editie een mengelmoesje van onderwerpen: de rozentuin, efficiënt watergeven, tuinkabouter-latijn, zomerbollen top-10, tuinkalenders voor mei en juni, sierkersen, loze beloftes, IJsheiligen, schaduwtuinen, bestrating, groenesoepvijvers, zomerkoninkjes, hooikoorts, witlof en ongeluksbrengers.
Tuinkabouter Magazine, Mei-Juni 2014 (Word)
Tuinkabouter Magazine, Mei-Juni 2014 (PDF)
Maart-April 2014
Een zaad is een mini-plant die op het punt van uitbreken staat. De kunst is om een zaad uit zijn slaap te wekken en te laten veranderen in een groeiende en bloeiende plant. Hiervoor zijn meestal alleen licht, lucht, water en warmte nodig. Zaden hebben een eigen voedselvoorraad in zich, zodat ze vooruit kunnen tot er voldoende wortels zijn gevormd en ze zelf voedsel en water aan de grond kunnen onttrekken. Over hoe je zaden een goede start kunt geven (de edele kunst van het zaaien), en nog meer (of minder) nuttige info over zaden lees je in deze aflevering van Tuinkabouter's Magazine.
Tuinkabouter Magazine, Maart-April 2014 (Word-versie)
Tuinkabouter Magazine, Maart-April 2014 (PDF)
Winter 2013-2014
Deze winter-editie staat in het teken van oud en nieuw, of beter gezegd: nieuw van oud. Zoals het maken van nieuwe planten door middel van technieken als (winter)zaaien, enten, delen, scheuren, afleggen, marcotteren en stekken. Nu is de perfecte tijd om bloembollen te planten, dus ook hierover veel informatie. En heb je veel afgevallen blad in je tuin? Niet weggooien, want je kunt er nog vanalles mee doen. Tenslotte geef ik jullie nog wat inspiratie voor mooie, gemakkelijke en veilige kerstversiering met materialen uit eigen tuin en voorraadkast. Zoals altijd zijn er ook nog de vaste rubrieken als de thematuin, tuinkalenders en "allemaal beesjes" (en hoe je die de winter door kunt helpen). Al deze informatie wordt -zoals altijd- verluchtigd door links naar filmpjes op internet en extra (al of niet) nuttige informatie.
Tuinkabouter Magazine, Winter 2013-2014 (Word-versie)
Tuinkabouter Magazine, Winter 2013-2014 (PDF)
September-Oktober 2013
Deze
zomer staat Tuinkabouter?s Magazine in het teken van gezond, lekker en
mooi in en uit eigen tuin. In deze uitgave staat lekker centraal, dus
kun je (naast een voorproefje van wat er binnenkort zoal in de winkel
gaat landen) lezen over de potager, zaden oogsten, vier seizoenen geur,
mini-kruidentuintjes, specerijen uit eigen tuin, zoetigheid, munt of
mint, gezond snoepgoed, ijs uit eigen tuin en gepafumeerd suiker.
Daarnaast heel veel informatie en recepten voor het conserveren van al
het lekkers dat je nu uit de tuin haalt: likeur maken, wecken,
invriezen, jam maken, inleggen in zuur, sap en siroop maken. Ook zalig
is iedere dag een kakelvers, (soort van) zelfgelegd eitje. Bij allemaal
beesjes lees je hoe dat ook voor jou mogelijk kan zijn. En waar komt dat
dierendag toch vandaan? Zoals altijd zijn er ook nog de tuinkalenders.
Al deze informatie wordt weer verluchtigd door links naar filmpjes op
internet en extra (al of niet) nuttige informatie.
Tuinkabouter magazine, september-oktober 2013 (optimale versie)
Tuinkabouter magazine, september-oktober (PDF)
Juli-augustus 2013
Deze zomer staat Tuinkabouter' s Magazine in het teken van gezond, lekker en mooi in en uit eigen tuin. In deze uitgave staat schoonheid centraal, dus kun je (naast een voorproefje van wat er binnenkort zoal in de winkel gaat landen) lezen over mozaïek in de tuin, een top-10 van mooiste bloemen en lelijkste dieren, de symboliek van onkruiden, make-up uit eigen tuin, eetbare schoonheid, lelijke zusjes, liefdeskruiden en bijzondere portretten van mieren.
Tuinkabouter magazine, juli-augustus 2013 (optimale versie)
Tuinkabouter magazine, juli-augustus 2013 (PDF)
Mei-juni 2013
Deze zomer staat Tuinkabouter?s Magazine in het teken van gezond, lekker en mooi in en uit eigen tuin. In deze uitgave beginnen we met "gezond", dus kun je veel lezen over medicinale planten, onbekende maar vitaminerijke groenten, onkruiden die helemaal niet "on" zijn, en nog veel meer dat je gezondheid ten goede kan komen. Gewoon, in eigen tuin of in de berm langs de straat?
Tuinkabouter Magazine, mei-juni 2013
Tuinkabouter Magazine, mei-juni 2013 (PDF-versie)
Voorjaar 2013
Deze editie heeft een koninklijk oranje tintje, met een strikje erom (omdat het bijna Pasen is!).
Tuinkabouter Magazine, voorjaar 2012-2013
Tuinkabouter Magazine, voorjaar 2013 (pdf-versie)
Winter 2012-2013
Door dit nummer loopt als een rode draad het nut van planten: een kruidentuin op je vensterbank, bloemenklokken, zaden oogsten, winterzaaien, giftigheid, basisoliën, verfplanten, kruidenthee, paddestoelen, geparfumeerde suiker, de herkomst van cultuurgewassen, onbekend fruit, wat je met pitten kunt doen (behalve weggooien), zelf likeur maken. En tips voor de bestrijding van de drie plagen waar we in de herfst het meeste last van hebben: meeldauw, grauwe schimmel en wespen.
Tuinkabouter Magazine, winter 2012-2013
Tuinkabouter Magazine, winter 2012-2013 (pdf-versie)
Binnenkort in de webwinkel (pdf-versie)
September / oktober 2012
Door dit nummer loopt als een rode draad het nut van planten: een kruidentuin op je vensterbank, bloemenklokken, zaden oogsten, winterzaaien, giftigheid, basisoliën, verfplanten, kruidenthee, paddestoelen, geparfumeerde suiker, de herkomst van cultuurgewassen, onbekend fruit, wat je met pitten kunt doen (behalve weggooien), zelf likeur maken. En tips voor de bestrijding van de drie plagen waar we in de herfst het meeste last van hebben: meeldauw, grauwe schimmel en wespen.
Tuinkabouter Magazine, september / oktober 2012
Tuinkabouter Magazine, september / oktober 2012 (pdf-versie)
Augustus 2012
In
deze aflevering aandacht voor zaden van geneeskrachtige planten, hoe je
een buurttuin kunt beginnen, romantiek in de achtertuin, kruiden die
goed zijn voor de spijsvertering, ijs uit de moestuin, een tweede leven
door recycling, je kamerplanten uitlaten, onbekende oosterse
bladgroenten, eerste hulp bij tomatenleed, een safari door de tuin en
natuurlijk de tuinkalender. De thematuin is de potager. Bij 'allemaal
beesjes' kijken we naar lease-bijen en ?klein venijn?.
Tuinkabouter Magazine, augustus 2012
Tuinkabouter Magazine, augustus 2012 (pdf-versie)
Juni / Juli 2012
Geheel
onbedoeld is dit dubbelnummer een nogal zoete aangelegenheid geworden,
met aandacht voor een tweede ronde in de moestuin, grondbedekkers, het
versieren van steunstokken, eetbare bloemen, zelf zoetstoffen maken,
snoepjes uit de fruittuin, de ?lelijke? zusjes, toepassing van
vlierbloesem en natuurlijk de tuinkalender. De thematuin van deze maand
is de vlindertuin. Bij 'allemaal beesjes' kun je lezen over de
kolibrievlinder!
Tuinkabouter Magazine, juni/juli 2012 (direct openen)
Tuinkabouter Magazine, juni/juli 2012 (downloaden via internet)
Tuinkabouter Magazine, juni/juli 2012 (pdf-versie, links werken niet in dit document)
Mei 2012
Deze
maand aandacht voor snoepjes uit Zuid-Afrika en lekkers uit de moestuin
(in de zadenwinkel), het abracadabra van Latijnse namen (en waarom dat
eigenlijk nodig is), de ijsheiligen, het snoeien van voorjaarsbloeiende
struiken, het stimuleren van bloei, de zomerbollen top-10 en
EHBO-kruiden top-10 en natuurlijk de tuinkalender. De thematuin is deze
maand een Rozentuin. Vanaf nu zal ik zo nu en dan eens extra aandacht
besteden aan het wonderlijke verschijnsel dat ?kat? heet. Bij 'allemaal
beesjes' kun je er meer over lezen.
Tuinkabouter Magazine, mei 2012 (direct openen)
Tuinkabouter Magazine, mei 2012 (downloaden via internet)
Tuinkabouter Magazine, mei 2012 (pdf-versie, links werken niet in dit document)
April 2012
In
het april-nummer: nieuwe zaden in de winkel, groentensoep, de koning
van de zomer, superfoods, een saladebuffet van een vierkante meter en
natuurlijk de tuinkalender. In de serie over thematuinen ditmaal de
schaduwtuin. Bij 'allemaal beesjes' kun je lezen over de steenuil.
Dit bestand is erg groot. Daarom lukt het niet altijd om het document in Word te openen. Gebruik in dat geval de PDF-versie. Heb je nog geen Adobe PDF-reader? Download hem hier, het is gratis!