Welcome

Newest Members

Basisbeginselen voor het zelf maken van cosmetica

Het is van belang dat je je eigen huid kent. Eventueel kan een schoonheidsspecialiste daarbij helpen. Ieder type huid heeft tenslotte haar eigen behandelmethodes. Dagelijkse verzorging is ook van belang. Let erop dat je niet de beschermende functie van je huid vernietigt. Te vaak wassen met zeep is bijvoorbeeld funest. Beter is het om je huid 's ochtends met fris koud water te wassen (dit sterkt de huid en de ogen) en 's avonds te reinigen met met daarvoor bestemde olie of creme. Als je gezicht sterk verontreinigd is, kunt je hem met een plantaardige zeep wassen.
Ook kunt je zelfgemaakte maskers gebruiken die worden gemaakt van vruchten, kruiden of groenten in de vorm van sap of moes. Denk eraan, vermijdt alles wat de huidporiën zou kunnen verstoppen!

Planten met cosmetische eigenschappen kun je op verschillende manieren toepassen, zoals extracten, lotions, badbuiltjes, crèmes, kompressen, massage-oliën, tincturen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

Badbuiltjes
Een simpel maar doeltreffend middel om te ontspannen en zenuwen tot rust te brengen is het nemen van een warm bad met prettig geurende, kalmerende kruiden. Niet alleen het water wordt geparfumeerd, de hele badkamer gaat lekker ruiken!

Werkwijze
Leg een handvol van de gewenste kruiden (gedroogd of vers, bijvoorbeeld lavendel) op een stukje kaasdoek. Neem de vier hoeken van het doek samen en knoop er een touwtje omheen. Zet de badkraan open en hang het builtje aan de kraan zodat het water eroverheen loopt. Wanneer de kraan dichtgaat kun je het builtje in bad leggen.

 

Lotions en extracten
Laat een hoeveelheid blaadjes trekken in een vergelijkbare hoeveelheid kokend water en minimaal 30 minuten trekken. Gebruik het pas wanner het afgekoeld.

Crèmes
Huidcrèmes bevatten ingrediënten op olie- en waterbasis om de huid  te voeden en te verrijken. Dikke crèmes bieden bescherming tegen de weersinvloeden en vloeibare crèmse kunnen worden gebruikt om de huid te reinigen en van vocht te voorzien.

Allergietest
Zelfgemaakte kruidencrèmes en zalven zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige of allergische huid. Je kunt de ingrediënten zelf uitkiezen en het gebruik van toevoegingen of conservingsmiddelen, die irritaties kunnen veroorzaken, tot een minimum beperken. Voordat je een middel op de huid gaat gebruiken, moet je eerst een allergietest doen: smeer een beetje zalf of crème op een stukje huid (bijvoorbeeld aan de binnenkant van de elleboog) en laat dit 24 uur zitten. als er een reactie optreedt, gebruik de zalf of crème dan niet.

Bereiding
De bereiding van een crème is moeilijker dan van een zalf. Dit komt omdat de olie en het water, voorzichtig, moeten worden gemengd. Als dit niet goed gebeurt, scheiden de ingrediënten zich weer van elkaar. Om het mengen te vereenvoudigen, wordt gebruik gemaakt van een agens (stof die een chemische reactie op gang brengt). Meestal is dit emulgerende was. Een voorbeeld van een emulgerende was is "Cera Cetomagrogol", dit is verkrijgbaar bij de apotheek.

Houdbaarheid
Omdat er water in de crème zit, is de houdbaarheid vrij kort. maak daarom altijd kleine hoeveelheden. Om de houdbaarheid en de kwaliteit van de crème te verbeteren, kun je een etherische olie toevoegen. Deze kun je kopen bij drogist of reformwinkel. Bewaar crème altijd op een koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast.

Werkwijze
Benodigdheden: 7 delen afkooksel/infusie - 2 delen olie - 1 deel emulgerende was - etherische olie
Breng een pan met water aan de kook en zet het vuur lager. Plaats hierin een kleinere pan of schaal (au bain Marie) en giet daar de olie en de infusie in, zodat deze worden verwarmd. Voeg de was al roerend toe aan het mengsel, totdat deze helemaal gesmolten is. Haal nu de schaal uit de pan en plaats deze in een schaal met koud water. Het is belangrijk om te blijven roeren terwijl het mengsel afkoelt, anders scheiden de ingrediënten zich van elkaar. Tijdens het afkoelen wordt de crème dikker. Voeg de etherische olie toe en roer alles goed door elkaar (3 druppels olie per 30 gr. crème). Lepel het mengsel in glazen potten, sluit deze goed af en nnoteer de naam van de crème en de datum van de bereiding.   Naar boven

Kompressen
Kompressen worden direct op de huid aangebracht. bij de bereiding gebruikt men de vloeistof van het kruidenmengsel (thee of afkooksel) in plaats van het kruid zelf, zoals je dat bij wondpappen zou doen. Gebruik een koel kompres bij warme ontstekingen en een warm middel om verrekkingen en pijn in koude, pijnlijke streken te verlichten.

Werkwijze
Wanneer de vloeistof klaar is, neem je een schone doek en drenkt deze in de vloeistof. Goed uitwringen. Breng eerst wat plantaardige olie aan op de huid voordat je de doek op de gekwetste plek aanbrengt, om plakken te voorkomen. Om de doek vochtig te houden, kun je hem afdekken met plastic en daarna een verband aanleggen.   Naar boven

Massage-oliën
Vrijwel alle plantaardige oliën zijn geschikt. Olijfolie kan alleen voor koude olie worden gebruikt. Het eindproduct is ongeveer een jaar houdbaar.

Waarschuwing
Ga voorzichtig om met hete olie. Gebruik de olie nooit inwendig en laat hem niet in contact komen met gevoelige huiddelen of met de ogen.

Koude en warme olie
Er zijn twee manieren om medicinale olie te maken: door een koude bereiding, waarbij de olie door de zon wordt verwarmd, en een warme bereiding, waarbij de olie zachtjes op het fornuis wordt verwarmd.

Werkwijze koude olie
De bereiding is eenvouding maar tijdrovend. Begin met het vullen van een schone, droge pot met het door jou gekozen kruid. Giet daarna de olie voorzichting in de pot, zodat de kruiden helemaal bedekt worden. Sluit de pot goed af en zet deze op een warme, zonnige plek (op de vensterbank of buiten in de zon) en laat hem 2 weken staan. Zeef de olie vervolgens, met behulp van een katoenen doek, boven een kom. Zorg ervoor dat je al het plantaardige materiaal verwijdert. Pers de laatste druppels olie uit de kruiden, zodat deze zo goed mogelijk worden benut. Bewaar de olie het liefst in donkere flessen en op een donkere plaats. Zet de naam en datum van bereiding op de flessen.

Werkwijze warme olie
Benodigdheden: 100 gr. gedroogde kruiden of 200 gr. verse kruiden, 4 dl. plantaardige olie
Breng eerst een pan met water aan de kook en zet het vuur lager. Plaats hierboven een kleinere pan of schaal (au bain Marie). Doe daar de plantaardige olie en de kruiden in en sluit alles goed af met een deksel. De olie komt dus nooit in direct contact met de warmtebron. nadat de olie en kruiden goed verwarmd zijn, moet het mengsel minimaal 2 uur blijven staan zodat het kan afkoelen. Vervolgens wordt de olie in een schone kom gefilterd door een doek of koffiefilter. Herhaal het hele proces met nieuwe, verse kruiden, zodat de olie tweemaal zo krachtig wordt. Doe de olie het liefst in donkere, glazen potten en bewaar deze op een donkere plaats. Zet de naam van de olie en de datum van bereiding op de flessen.  Naar boven

Tincturen
Tincturen kunnen worden gebruikt om wortels of bladeren te bereiden. Ze bevatten naast water ook alcohol om de ingrediënten uit de kruiden te halen die anders niet vrij zouden komen. De alcohol kan eventueel door glycerine of azijn worden vervangen. als je een kruid lang wil gebruiken, is een tinctuur de beste bereidingsmethode. Ze zijn ongeveer 2 jaar houdbaar. Voor de bereiding wordt alcohol gebruikt met een percentage van minimaal 30%. Dit is nodig om de werkzame stoffen uit de kruiden te kunnen halen en om ze te kunnen bewaren. Gebruik bijvoorbeeld wodka of gin maar nooit industriële alcohol.

Dosering
Een tinctuur is veel sterker dan thee of een afkooksel en wordt daarom ook in milliliters (ml) of theelepels (tl) ingenomen. In het algemeen geldt: 20 druppels = 1 ml. en 1 theelepel = 5 ml. De gemiddelde dosering zal variëren van 3 maal daags 1 ml. tot 5 ml., afhankelijk van het kruid. Controleer daarom altijd de individuele kruidendoseringen.

Werkwijze
Benodigdheden: 200 gr. gedroogde kruiden of eventueel 400 gr. verse kruiden, 2,5 dl. alcohol en 7,5 dl. water
Hak de kruiden fijn en doe ze in een glazen kom of pot. Meng de alcohol met het water en voeg de vloeistof aan de kruiden toe. Sluit de pot goed af. Zet hem op een warme, donkere plaats en laat hem daar 14 dagen staan. Schud de pot elke 2 of 3 dagen om. Zeef daarna het mengsel en bewaar de tinctuur in een gekleurde, glazen pot of fles en zet deze op een donkere plaats. Zet de naam en datum van bereiding op de flessen.  Naar boven

Crèmes
Crèmes zijn preparaten op oliebasis die een beschermingslaagje vormen op de huid. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor gebruik op die delen van de huid die aan weersinvloeden worden blootgesteld. Zelfgemaakte zalven vormen een zacht alternatief voor de producten die in de winkel te koop zijn. Ze kunnen de huid verlichting geven als die door de zon, veroudering, voedsel of zeep is aangetast.

Allergietest
Zelfgemaakte kruidencrèmes en zalven zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige of allergische huid. Je kunt de ingrediënten zelf uitkiezen en het gebruik van toevoegingen of conservingsmiddelen, die irritaties kunnen veroorzaken, tot een minimum beperken. Voordat je een middel op de huid gaat gebruiken, moet je eerst een allergietest doen: smeer een beetje zalf of crème op een stukje huid (bijvoorbeeld aan de binnenkant van de elleboog) en laat dit 24 uur zitten. als er een reactie optreedt, gebruik de zalf of crème dan niet.

Werkwijze
Benodigdheden: 2 dl. medicinale olie, 25 gr. bijenwas, 2-3 druppels etherische olie (indien gewenst)
Breng een pan met water aan de kook en zet dan het vuur lager Plaats hierboven een kleinere pan of schaal en giet daar de olie in (au bain Marie). Rasp de bijenwas en voeg de was al roerend toe aan de olie totdat deze helemaal gesmolten is. Druppel eventueel de etherische olie in het mengsel. Verwijder nu de schaal van de warmtebron en giet de nog warme zalf in een schone, donkere, glazen pot om stijf te worden. Sluit de pot goed af en noteer de naam van de zalf en dat datum van bereidingNaar boven

Waarschuwing
Let er op dat je, wanneer je een crème maakt, alles zorgvuldig afweegt want kleine wijzigingen in de verhoudingen veranderen het karakter van de crème ingrijpend. Ook kan het anders zijn dat hij gaat klonteren af er anders uitziet dan hij zou moeten uitzien.