Welcome

Newest Members

Kruiden die je in de keuken gebruikt

Naam                    Kenmerken          Culinair               Kweken             

Basilicum
Ocimum basilicum

Eenjarige tropische plant, één van de geurigste keukenkruiden. Onmisbaar in de mediterrane keuken, vooral bij tomatengerechten. In minestrone, tomatensaus en pesto, bij mozzarella, kip en gepocheerde vis. Kan meegekookt worden. Vanaf eind maart op warmte zaaien. Er zijn ook rassen met kleiner blad die heel goed in een pot te kweken zijn. Voor vruchtbare grond en volle zon.
Bieslook
(Allium schoenoprasum)
Een heel gemakkelijk en veel gekweekt kruid. Deze plant met bolachtige wortels komt elk voorjaar vanzelf weer op. De bloemen zijn ook prachtig. Van bieslook is bijvoorbeeld een heel decoratieve rand langs het tuinpad te maken. In salades en soepen, bij vis en eigerechten maar bijvoorbeeld ook als bieslookboter. Niet meekoken en pas toevoegen vlak voor het opdienen. De bloemen zijn ook eetbaar. Vanaf half maart zaaien of jonge plantjes kopen. Houdt van niet te droge grond. Er kan het hele jaar door geoogst worden. Afgesneden bladeren groeien weer door.
Bonenkruid
(Santurea soorten)

Naar boven

Bonenkruid heeft een heel pittig aroma. Je hoeft er dus maar weinig van te gebruiken. In salades, soepen, sauzen, bij groenten. Er zijn eenjarige en vaste soorten bonenkruid. De laatste houdt ook in de winter zijn blad.
Dille
(Anethum graveolens)
Eenjarige plant met heel fijn blad en gele bloemen in schermen. Het blad heeft een heerlijke geur. Het blad wordt gebruikt in sauzen bij vis en kip maar ook bij komkommer, avocado en tomaat en bij het inmaken van augurken. Niet meekoken. Vanaf april buiten in de volle grond zaaien, nog eens zaaien in juni als je dille in de herst wil gebruiken. Ook de onrijpe zaden kunnen worden gebruikt.
Dragon
(Artemisia dracunculus)
Een vaste plant met smal blad dat een beetje naar anijs smaakt. Ruik en proef eerst voordat je een dragonplantje koopt. Er zijn veel vormen in omloop die nauwelijks geur en smaak hebben. Koop het liefst de echte Franse dragon, die smaakt het sterkst. Heel lekker bij tomaat en roerei, in béarnaisesaus, bij schaaldieren, lamsvlees en paddestoelen. Dragon wordt ook in azijn gebruikt. Niet meekoken. In doorlatende grond en volle zon. Je kunt beter een plantje kopen dan het zaaien.

Komkommerkruid
(Borago officinalis)

Naar boven

De plant wordt vrij hoog en zowel de bloemen en bladeren worden gebruikt. Door zijn lichtzoute smaak kun je het kruid gebruiken als smaakmaker in een zoutloos dieet. Ter plaatse zaaien in april. Stelt weinig eisen.
Koriander
(Coriandrum sativum)
Dit eenjarige plantje met zijn sterke geur en smaak is heel populair in de Indiase en Marokkaanse keuken. Zowel de zaden als het blad kunnen worden gebruikt. Het blad wordt onder meer gebruikt in soep, rijstgerechten, sauzen en stoofschotels. De zaden in kerriesaus, bij lamsvlees, gemarineerde groenten en pompoen. De zaden kunnen worden meegekookt. Voeg het blad pas toe als het gerecht klaar is. Koriander is gemakkelijk te zaaien, in mei op rijtjes in de volle grond op een zonnige plek. Oogst het blad in juni-augustus en het zaad in augustus-september.
Kervel
(Anthriscus cerefolium)
Winterhard eenjarig kruid met delicaat, varenachtig blad met een anijsachtige smaak. In salades, bij vis of in aardappelpuree. Ook om mee te garneren, zoals peterselie. Zaai en maart en september, dan kun je het hele jaar oogsten. Zes tot acht weken na het zaaien kan worden geplukt.
Laurier
(Laurus nobilis)

Naar boven

Niet helemaal winterharde heester waarvan de blaadjes worden gebruikt. In soepen, sauzen en stoofgerechten. De heester moet in de winter beschermd worden. Geef hem eenmaal per jaar mest. Snoei als hij te groot wordt.
Lavas
(Levisticum officinalis)
Vaste plant die gemakkelijk 1,5 meter hoog wordt. Wordt ook wel maggiplant genoemd en doet die naam alle eer aan. In soepen, sauzen, salades en groentegerechten. Kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. In de winter sterven de bovengrondse delen af. De plant is weinig veeleisend. Zaai hem in het voorjaar ter plaatse.
Mierikswortel
(Armorica rusticana)
De mierikswortel komt van oorsprong uit Azië en is winterhard. De bloemen zijn witgeel en ruiken lekker. Je kunt deze ook als garnering gebruiken. Jonge blaadjes gebruik je als sla of spinazi. De wortel wordt geraspt gebruikt in veel oosterse gerechten Zaai in het voorjaar in de volle grond. Verspenen en uitplanten in vruchtbare grond.

Mirte
(Myrtus communis)

Dit fraaie wintergroene kruid is een eeuwenoud liefdessymbool en geeft gerechten een mediterrane smaak. Vooral in vegetarische en visgerechten. Er kan ook likeur van worden gemaakt. Kweek in potten en zet ze bij wat strengere vorst binnen. Aan de kust kan hij buiten in de volle grond blijven.
Oregano / Marjolein
(Origanum vulgare)

Naar boven

Deze plant heeft kleine, eivormige blaadjes en roze bloemen. De blaadjes kunnen vers worden gebruikt, ook de bloeiende scheuten. In tomatensaus, bij tonijn, mosselen, stoofschotels van lams- en varkensvlees, bij courgette en gemarineerde paddestoelen. Kan meegekookt worden. Zaaien in april of delen in h et voor- of najaar. Voor droge, kalkhoudende grond en volle zon.
(Peper)munt
(Mentha soorten)
Er zijn verschillende soorten munt. De pittig smakende blaadjes van deze vaste plant kunnen in de thee worden gebruikt maar ook in oosterse gerechten. Ze kunnen worden gedroogd. In de thee en koude yoghurtsoep, bij gestoofd lamsvlees, gemengde groenteschotels, verse jonge kaas maar ook in chocoladedesserts. Kan meegekookt worden. Koop het liefst  jonge plantjes in het voorjaar maar zelf binnen voorzaaien kan ook. Normale tuingrond in zon of halfschaduw. Plant kan erg woekeren!

Peterselie
(Petroselinum crispum)

Een tweejarige of vaste plant waarvan het blad zo vers mogelijk gebruikt wordt. Het is frisgroen en bevat veel vitamine A en ijzer. Heel gezond dus. In een gemengde salade, bij eigerechten, quiche, rundvlees, kip, wortels, doperwten, asperges en als garnering. Door koken gaat de smaak verloren. Peterselie kan in april worden gezaaid. Kiem het zaad eerst voor in vochtig zand. Voor elke niet te droge bodem. Verdraagt wat schaduw.
Rozemarijn
(Rosmarinus officinalis)

De lipbloemetjes zijn violet, de smalle wintergroene blaadjes zijn aan de onderkant wit. Ze bevatten veel etherische olie, zodat ze een sterke geur verspreiden als ze worden gekneusd. Bij gegrilde vis, geroosterd lam, bij paddestoelen en in mediterraan brood of, verrassend, in de boterkoek. Kan worden meegekookt. Dit struikje komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee en is matig winterhard. Liefst vorstvrij overwinteren en in het voorjaar terugsnoeien. Voor een zonnige plek en doorlatende, kalkhoudende grond.

Salie
(Salvia officinalis)

Naar boven

Een halfstruikje met grijsgroen, viltig blad en kleine paarse lipbloempjes. Er bestaan ook tuinvormen met anders gekleurde bloemen die ook in de keuken te gebruiken zijn. Een kwestie van uitproberen....... Bij lever, varkensvlees, tomaten, aubergines en pasta's. Kan worden meegekookt. In het voorjaar zaaien of uit stek vermeerderen. Voor doorlatende kalkhoudende grond en volle zon. In het voorjaar terugknippen.

Snijselderij
(Apium graveolens)

Eenjarige plant met aromatisch blad dat een heel frisse smaak heeft. Het blad wordt vers gesneden en groeit steeds weer aan. In bouillons, gemengde salade, bij roerei en kip. Niet meekoken. Het zaaid mengen met vochtig zand en enkele dagen bewaren bij 20 graden, dan uitzaaien in de volle grond (april). Voor vochtige grond en halfschaduw.
Tijm
(Thymus soorten)

Naar boven

De echte tijm (Thymus vulgaris) wordt het meest in de keuken gebruikt. Het is een struikje van 20-30 cm. hoog. Er zijn ook kruipende soorten. In minestrone en tomatensaus, bij gebakken vis, lamsvlees, rundvlees, wild, bonen en paddestoelen. Lekker met honingsaus en geitenkaas. De blaadjes kunnen worden gedroogd of meegekookt. In het voorjaar zaaien of jonge plantjes kopen. voor droge, kalkhoudende bodem en volle zon. In het voorjaar terugknippen.
 Venkel
(Foeniculum vulgare)
Zeer decoratief, tweejarig tuinkruid die zich soms als een vaste plant gedraagt. Heeft een anijsachtige smaak. Dit licht verteerbare kruid kan als groente worden bereid. De blaadjes kun je snipperen in salades en visgerechten.  Zaai in maart/april in de volle grond op een zonnige plaats. Regelmatig snijden.