Welcome

Newest Members

Kweektips per fruitsoort

In dit hoofdstuk vind je aanwijzingen voor de kweek van heel veel vruchten die het bij ons in de volle grond meestal prima doen. Daarnaast is er ook een bladzijde over exotische vruchten die je in de kas, serre of huiskamer kunt laten groeien.

Ze zijn meestal gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland; vaak in het tuincentrum maar vooral ook bij gespecialiseerde kwekers. Er zijn ook soorten bij die je gewoon zelf kunt zaaien.

Per vruchtsoort kun je lezen welke grondsoort ze nodig hebben, waar en hoe je ze moet planten en hoe je ze kunt vermeerderen. Daarnaast vind je ook informatie over rassen, bestuiven, snoeien, oogsten en wat verder nog relevant is.

Via het tabblad "Steenfruit" kom je bij informatie over perziken, nectarines, kersen, pruimen, abrikozen en amandelen.
"Zachtfruit" behandelt de soorten aardbei, framboos, braam (en de kruisingen van bramen met frambozen), Japanse wijnbes en druif.
Hoewel bessen eigenlijk onder het zachtfruit vallen, hebben ze hier een eigen pagina gekregen. Hier kun je lezen over kruisbessen, bosbessen, blauwe bessen, vossebessen, cranberries, rode en witte aalbessen, zwarte bessen en vlierbessen.
Via "Appel & Peer" leer je vanalles over de teelt van deze vruchten.
Strikt genomen zijn noten geen vruchten maar zaden. Omdat de teelt toch min of meer hetzelfde is als die van fruit, wordt deze onder "Noot" behandeld.
Onder "Overig" vind je aanwijzingen voor een groep fruitsoorten die niets anders met elkaar gemeen hebben dan dat ze in Nederland goed kunnen worden gehouden.
Dan zijn er nog de exoten, die je experimenteel kunt uitproberen in verwarmde kas, serre of huiskamer. Succes is niet gegarandeerd. Veel plezier wel!